Mitä koodaus tarkoittaa ?
Ihmiset ymmärtävät puhetta ja kertovat asioita toisilleen puhumalla. Koodaus on puhetta tietokoneille. Tiedätkö missä kaikkialle on tietokoneita?
No esimerkiksi puhelimissa, televisioissa, pesukoneissa, autoissa… aika monissa laitteissa nykyään on järkeä (=koodia).
Tietokone on tyhmä ilman koodia. Koodin avulla käskemme sen tekemään haluamiamme asioita. Eli koodaus on käskyjen antamista tietokoneelle.
Kaikki maapallon ihmiset eivät puhu samaa kieltä, vaan lähes jokaisella maalla on oma kielensä. Myöskään kaikki tietokoneet eivät ymmärrä samaa kieltä. Siksi koodauksessakin on useita eri (ohjelmointi)kieliä. Koodauksen kieliä on esim. HTML, Javascript, Python, ASP.NET ja monia muita.
Miten koodataan ?
Koodaus on helppoa. Oletko joskus rakentanut legoilla. Jos vastasit kyllä, niin osaat myös todennäköisesti koodata. Legoillahan rakennetaan siten, että yhdistetään palikoita toisiinsa. Palikoista muodostuu joku lego rakennelma. Koodauksessa puolestaan rakennetaan käskyillä. Yksi käsky on kuin yksi lego palikka. Kun käskyjä kirjoitetaan monta alekkain, niistä muodostuu ohjelma. Tietokoneen ohjelmia voi olla vaikka sellainen, että näytölle piirretään neliö. Ehkä olet pelannut jotain tietokonepeliä ja tiedätkin, että myös pelit on tietokoneohjelmia.
Koulussa opetellaan äidinkielen kielioppia, jotta opitaan kirjoittamaan ilman kirjoitusvirheitä. Myös koodaus on kirjoittamista, ja silläkin on omat kielioppisäännöt. Koodauksen kielioppi on syntaksi. Ja syntaksivirhe tarkoittaa kirjoitusvirhettä.
Millä koodataan ?
Koodin tekemiseen tarvitaan tietokone, näppäimistö ja alusta, johon kirjoitetaan. Alusta voi olla tekstinkirjoitusohjelma (=WordPad, Word, NotePad), mutta on helpompi tehdä koodaus työkaluilla, jotka tarkoitettu tietyn koodaamiseen eli koodin kirjoittamiseen.
Koodaustyökaluja on paljon erilaisia. Niillä yritetään helpottaa ohjelman kirjoittamista tietokoneelle, ja ne huomaavat kirjoitus- eli syntaksivirheet.
Esimerkki 1: Turtle-roy (=pääset siihen tästä linkistä tai valikon kautta)
Sen lisäksi, että useissa laitteissa on koodia, niin myös esim. nettisivut on koodattu.
Nettisivuja voi tehdä myös osaamatta koodata esim. WordPress tai Blogger julkaisujärjestelmillä.
Kotisivukone on myös yksi työkalu, jolla voit luoda omat nettisivut koodaamatta!
Olipa yksinkertinen ja selventvä vastaus kysymykseeni: Mitä koodaus ?. Mutta nyt kun se on selvinnyt niin huomasin,että tähänhän olen jo törmännyt hamassa nuoruudessani 1960-luvulle. Mutta sillon puhuttiin ohjelmoinnista ja eri ohjelmointikielistä. Ja tulihan niitä ohjelmia tehtyä hieman alkeellisin menetelmin.
Kiitoksia vain tästä selvennytksestä. Enää ei tarvitse tuntea itseään täysin ikälopuksi mummoksi joka on jo kaiken tietotekniikan ulkopuolella.
TykkääTykkää
Täyttä hebreaa koko asia. Johtuu siitä, että en työelämässäni edes 1990-luvulla joutunut tekemisiin tietokoneen kanssa. Sihteeri hoiti ne asiat. Luultavasti en ole ainoa täysin pihalla oleva ennen sotia syntynyt eläkeläinen. Mutta luultavasti selviän loppuelämäni ilman koodauksen taitoja.
TykkääTykkää
Kiitti Jorma kommentista. Mielestäni ennen sotia syntyneet saa vapautuksen koodauksesta, jos niin haluavat 🙂 Teillä monta muuta taitoa, jota me nuoremmat emme hallitse!!
TykkääTykkää
Ei mennyt minullekaan perille .mummo-47
TykkääTykkää
Oli selkeästi vastattu. Nyt tiedän mitä se on. Oletan että en sitä 77 vuotiaana tarvitse, vaikka kiinnostaa. Mirkku – 42
TykkääTykkää
Kiitos 🤗. Löytyihän se selkeä tieto viimeinkin. 👍. Voin vaikka oppia näin vanhanakin, koska olen oppinut monta muutakin asiaa tietokoneen käytöstä ja osaan hoitaa jo monta asiaa… Tämä hyvä👏
TykkääTykkää