Millainen on huippukoodari?


Kirjoittaja on tavallinen koodari, joka harrastaa koiria.

Kuuntelin tämän Nordnetblogin jutun – Koodauskoulusta massimaisteriksi: https://blogi.nordnet.fi/rahapodi-145-koodauskoulusta-massimaisteriksi/?fbclid=IwAR2jviwuyljgPlMR14uMOvw5zGWJ-Txx-LKly3mbnlnEGbv1ti2u51qLJJ8

Se innoitti minut bloggaamaan aiheesta, koska jutussa putkahteli esiin muutamia yleistyksiä siitä, millainen huippukoodari on: ”hän on aloittanut C-kielellä, jotta ymmärtää miten tietokone toimii..”, ”hän pelaa pelejä”, ”hän on yrittäjähenkinen”, ”tekee uusia luovia ratkaisuja, eikä vain kopioi koodia paikasta toiseen”, ”tekee tehokasta koodia”.

Paljon muustakin puhuttiin, mutta nämä olivat asioita, joihin minun huomioni kiinnittyi. Peilasin noita ajatuksia oman ohjelmistoalan uraani, joka on jatkunut jo yli 20 vuotta. Olen urallani työskennellyt kuudessa ohjelmistotalossa – osa pieniä ja osa valtavia. Kokemusta on uusien järjestelmien tekemisestä ja olemassa olevien ylläpidosta/räätälöinnistä. Yrittäjänä lähtee nyt 7. vuosi käyntiin.

Paljon olen urallani tavannut tavallisia koodareita ja myös niitä niin kutsuttuja huippukoodareita. Haluan kertoa neljästä tapaamastani koodarista (=työkavereitani jossain vaiheessa uraani), joita haluan kutsua huippukoodareiksi. Kolme heistä oli miehiä ja yksi nainen. He kaikki olivat aika erilaisia ja heillä oli erilaiset mielenkiinnon kohteet ja suuntautuminen työelämässä sekä yksityispuolella. Yhteistä heillä on intohimo ratkaista koodaamalla ongelmia, ja jakaa onnistumisen tunne muiden kanssa.

  • Ensimmäinen oli tietotekniikan maisteri, joka toimi projektissamme tiimin vetäjänä ja arkkitehtinä/koodarina. Hän hallitsi kehittämämme ohjelmiston kokonaisuuden, mutta oli lisäksi tehokkain koodin kirjoittaja. Hän oli aloittanut opinnot C-kielellä ja opiskellut sulautettuja järjestelmiä tietotekniikan lisäksi. Todella hyvä tyyppi, mutta hän ei mielestäni yrittäjähenkinen ollenkaan, vaikka koodaus intohimona olikin. Eikä hän oikein hyvin hallinnut ihmisten johtamistakaan, koska kiinnostus suuntautui niin syvästi tekniikkaan.  Hän työskentelee  tällä hetkellä sulautettujen järjestelmin toimittajalla.
  • Toinen oli tietotekniikan AMK insinööri, joka toimi projektissamme rinnakkaisen tiimin jäsenenä. Hänelle oli myös helppoa isojen kokonaisuuksien hallinta, mutta helppoa oli myös ruohonjuuritason ongelman ratkaisu koodaamalla. C:n alkeet hän oli todennäköisesti opiskellut, mutta työssään käytti muita kieliä. Hän teki tehokasta ja helposti ymmärrettävää siistiä koodia. Hän tuli toimeen oikein hyvin ihmisten kanssa, mutta ei ollut yrittäjähenkinen hänkään. Auttavainen. Hän työskentelee tällä hetkellä verkkojärjestelmän toimittajalla.
  • Kolmannella oli kaksoistutkinto AMK insinööri (tietotekniikka/tuotantotalous) ja hänellä oli myös Ylempi AMK tutkinto markkinoinnista. Toimin hänen sijaisenaan jonkin aikaa, mutta teimme pari kuukautta myös yhdessä töitä. Hän pystyi hallitsemaan isot kokonaisuudet helposti mukaan laskettuna talouden hallinta. C++ kielen alkeet oli opiskellut, kuten myös tietotekniikkaa. Hän pystyi kirjoittamaan nopeasti toimivan ratkaisun, mutta myös siistiä koodia niin vaadittaessa. Yrittäjätyyppiä ei hänkään ollut, mutta hoiti intohimoisesti työnsä ja halusi edetä urallaan. Hän tuli hyvin toimeen ihmisten kanssa. Hän työskentelee tällä hetkellä ERP-järjestelmien parissa johtajana.
  • Neljäs oli merkonomi. C:n alkeet hän oli opiskellut, mutta ainoa kieli mikä häntä kiinnosti oli Javascript ja nettiin julkaisu (=näiden parissa tehnyt töitä 20 vuotta ja menestynyt hyvin). Graafinen suunnittelu ja grafiikan toteutus tietokoneen näytölle oli hänen lempiaiheensa. Hän ei ollut ollenkaan yrittäjähenkinen, mutta työmotivoitunut kyllä. Kirjallisesti lahjakas ja harrasti musiikkia. Hän työskentelee Internet- palvelujen kehittämisen parissa Senior designerina.

Mutta mikä heillä oli ja on yhteistä ja antaa heille tittelin huippukoodari?
Jokainen osaa ottaa työkaverin huomioon, ja auttaa häntä tarvittaessa. He osaavat myös kysyä ja hakea apua tarvitessaan. Kukaan heistä ei tee siitä numeroa, että on selvästi nopeampi ratkomaan ongelmia, kuin keskiverto koodarit. He osaavat sanallisesti ja kirjallisesti (myös englanniksi) kuvata ongelman ja sen ratkaisun. Heiltä löytyy vahva motivaatio ratkoa ongelmia, mutta he eivät varsinaisesti yrittäjähenkisiä olekaan. Kaikki he ovat työskennelleet yli 10 vuotta ohjelmistoalalla useissa eri työpaikoissa. He eivät keksi pyörää uudelleen, vaan keksivät uusia luovia tapoja soveltaa olemassa olevaa koodia.

Huippukoodariksi ei opita koulussa. Kaikista ei tule huippukoodareita. Huippukoodarilla täytyy olla muitakin ominaisuuksia, kuin tekniikkaan ja koodaamiseen liittyviä, jotka tekevät hänestä erityisen. Mutta vaikka kaikista koodareista ei huippukoodareita tulekaan, niin voin lohduttaa sinua kertomalla omasta kokemuksesta:
”Myös tavallisen koodarin elämä on rikasta, kun saa tehdä sitä mistä tykkää – ratkoa ongelmia koodaamalla!!”

Teille, jotka haaveilette koodarin urasta, niin hypätkää kelkkaan. Ei kannata sähkähtää sitä, että haetaan vain huippukoodareita. Meille muillekin kyllä riittää mielekästä työtä ja PALJON 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s