Opetussuunnitelman mukainen opetus vaarassa?

Opetushallitus suosittelee oppilaiden ja digilaitteiden (=tietokoneet, tabletit, cromebookit) väliseksi suositeltavaksi suhteeksi 1:2 alakouluissa ja 1:1 yläkouluissa sekä sitä myöhemmissä oppilaitoksissa. OPS puolestaan määrittää, että oppilailla on oikeus saada tietotekniikkaa apuna käyttävää opetusta (lähes) kaikissa oppiaineissa.

Toteutuuko suositus ja määritys oppilas/laite suhde Suomessa 2018?
Varmasti osassa Suomea toteutuukin, mutta suuria eroja kuuluu olevan, kun olen seurannut opettajien keskusteluja maassamme. Käykö niin, että köyhempien kuntien lasten oikeudet OPS:n mukaiseen opetukseen vaarantuvat? No arvatenkin käy näin.

Yksi huono esimerkki opetussuunnitelman mukaisen opetuksen vaarantumisesta on Ylivieskan Jokirannan yläkoulu, jossa on 620 oppilasta. Koululla on akuutti laitepula, koska tietokoneiden suhde oppilasmäärään on vain 1:10. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa 620 oppilaan koulussa???

Datasepän koodikoulu on tietysti huolissaan etenkin OPS 2016 tulleesta koodauksen opetuksesta, vaikka laitepula luonnollisesti vaikuttaa kaikkiin aineisiin. Ohjelmoinnin opetuksen piti alkaa vuoden 2017 syksyllä kaikilla yläkoulun 7. luokkalaisilla, mutta eipä alkanut Ylivieskassa. Kysyin syytä siihen Markus Överstiltä, joka on matemaattisten aineiden ja tietotekniikan opettaja Ylivieskan Jokirannalla. Tässä keskustelu:

Kysymys:
”Miksi 7. luokkalaisille ei ole ollut koodausta teidän yläkoulussa?”
Vastaus:
”On koodausta suunnitelman mukaan 7.luokkalaisilla matematiikassa 4h ja käsitöissä (mahdollisesti) … tai matikassa ei voi olla meidän koulussa, kun meillä ei ole riittävästi laitteita. Olemme laitepulasta informoineet eteenpäin useasti, mutta parannusta ei ole vielä saatu aikaan! Erityisen haastavaa ja käytännössä mahdotonta laitepulasta johtuen on toteuttaa OPS:n ohjetta, että laitteita tulisi käyttää edes viikoittain kussakin aineessa apuna!”
Kysymys:
”Milloin koodausta sitten opetetaan nykyisille seiskaluokkalaisille?”
Vastaus:
”Kahdeksasluokkalainen voi ottaa valinnaisena aineena tietotekniikan, ja siellä tulee ohjelmointia…  ”

Käytännössähän tilanne Ylivieskassa on se, että yläkoulun oppilas ei saa OPS:n mukaista opetusta tietotekniikan käyttöön eri oppiaineissa eikä  ohjelmoinnissa 7.-9. luokilla suositeltua määrää, ellei valitse tietotekniikka valinnaisena. Toisaalta, jos kaikki ottavat valinnaiseksi tietotekniikan, niin kurssin toteutus vaarantuu!

Jotain tarttis tehrä ja pian!!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s