Nyt näyttäisi olevan tarjolla ilmaista koulutusta koodaukseen opettajille, ja hyvä näin:
http://www.metropolia.fi/koulutukset/taydennyskoulutus/opetustoimi/open-ohjelmointi/
Tässä on valittu alakouluun Scratch- ohjelmointiympäristö ja yläkouluun Python. Ne ovat loistavia työkaluja sellaisille oppilaille ja opettajille, joita ohjelmointi todella kiinnostaa. Nämä molemmat ympäristöt kuitenkin edellyttävät, että opettaja myös itse perehtyy ohjelmointiin sillä tasolla, että osaa ym. ohjelmointiympäristöissä tehdä ohjelmia ja tehtäviä. Kurssin aikana tehdään paljon valmista materiaalia, mitä voi sitten tunneilla käyttää. Loistavaa, että tällaisia kursseja järjestetään!!
Koodauksen opiskelu voi jollekulle kuitenkin olla haaste 🙂
Jos olet alakoulun ope, etkä ole innokas opiskelemaan koodausta, niin mielestäni voit silti pystyä opettamaan sitä. Ehkä et myöskään halua käyttää koodauksen oppituntien valmisteluun liikaa aikaa. Tällöin on vain otettava eri ympäristöt käyttöön, kuin Scratch tai Python.
Olen kokeillut alakoulussa code.org (=ilmainen) ja bomberbot- työkaluja (=lisenssi 1e/vuosi/oppilas):
- Code.org on monipuolinen ja sisältää paljon myös tietokoneettomia tehtäviä. Tehtävät ovat itseohjautuvia, joten ohjelmointi ei tarvitse alussa olla opettajallekaan tuttua (sitä voi oppia samalla, kun oppilaatkin). Huono puoli on, ettei kaikkia mahdollisia tehtäviä ole välttämättä käännetty suomen kielelle.
- Bomberbot on suomenkielinen ja sisältää myös tietokoneettomia tehtäviä. Hyvää on selkeät tuntisuunnitelmat ja arviot kunkin tehtävän kestolle. Opettajalle ja oppilaille on valmiit materiaalit kullekin oppitunnille ja ne ovat selkeitä. Huonona puolena on maksullisuus, mutta sitä voi miettiä onko 1e/oppilas/vuosi paljon, jos itse säästää omaa aikaa tuntien valmistelusta.