Miksi opettajian ei opeteta opettamaan koodausta?

Kerään tähän muutamia omia ajatuksiani aiheesta, johon Kodarit on tehnyt blogikirjoituksen: https://kodarit.fi/miksi-opettajia-ei-opeteta-opettamaan-koodausta/

Vastauksen otsikon kysymykseen on Kodarit antanut:
”Suurin syy, miksi alkeita ei kouluissa opeteta, on, etteivät opettajat osaa opettaa niitä. Moni opettaja ei tiedä, mitä koodaaminen ja siinä tarvittava algoritminen ajattelu on. Tästä emme voi syyttää opettajia, koska koodaustaitoa ei kovin helposti opi, jos sitä ei kukaan opeta, vaikka oppimiseen olisi halujakin. Tämän lisäksi opettajien pitää vielä oppia opettamaan sitä.”

Ja esittänyt vaihtoehdon opettaa koodausta koulussa:
”Tästä syystä näkisin mielekkäänä lähestymistapana tai ainakin siirtymävaiheena, että nyt aloitusvuosien aikana koulutettaisiin muutama opettaja/koulu opettamaan koodausta tai vaihtoehtoisesti lasten koodausopetukseen vihkiytyneet, ohjelmointia jo osaavat ammattilaiset kiertäisivät kouluilla opettamassa ohjelmoinnin alkeita. Tämä kun olisi esim itselleni ja muille Kodarit-opettajillemme hyvin mieluista päivätyötä :). Eli jos olen väärässä ja budjettia sekä tahtotilaa opettajien tai lasten opettamiseen Kodareiden toimesta jostain löytyykin, niin vinkatkaa toki!”

Olin mukana yleishyödyllisessä Rauskin koodikoulu- hankkeessa vuosina 2015-2016. Hankkeen kohteena olivat sivukylän koulun lapset. Tavoitteena oli kokeilla miten ohjelmoinnin opetusta toteuttaa kyläkoulussa lapsille. Koodari oli kouluttamassa lapsia ohjelmoinnin alkeisiin ja luokkien opettajat avustivat. Tavoite ei ollut opettajien opettaminen, joten rahoitus koodikoululle saatiin. Hankkeen tuloksista tiedotettiin lähialueen kouluille siten, että kävin pitämässä parin tunnin työpajoja opettajille. Tämä poiki muutaman yhteydenoton hankkeen jälkeen Datasepän koodikoululle, ja kävin muutamalla koululla kertomassa lisää ohjelmoinnin alkeista opettajille. Vastaanotto oli todella hyvä.

Hankkeen vetäjänä minulle jäi mielikuva, että opettajat pystyisivät hyvin vähällä perehdytyksellä opettamaan lapsille ohjelmoinnin alkeita. Ongelmaksi näen ajanpuutteen, ehkä en niinkään raha.  Siis, kun keskustellaan siitä miksi ohjelmointia ei jo opeteta joka koulussa. Alakoulun opettajan työ on vaativaa, ja työn ohessa opiskelu saattaa usealle olla jo liiankin raskasta. OPS2016 muutokset vaativat jo muutoinkin paljon muutosta normaaliin päivärytmiin.

Näistä kertomistani lähtökohdista katsottuna ja omien kokemusteni perusteella näen hyvänä Kodarien esityksen siitä, että hyödynnettäisiin asiantuntijoita eli koodareita, joilla olisi kiinnostuta auttaa ohjelmoinnin opetuksessa. Tämän voisi pienellä paikkakunnalla toteuttaa esim. siten, että olisi kiertävä koodauksen opettaja (=koodari eli asiantuntija). Koodiope kiertäisi kouluilla ja opettaisi ohjelmoinnin alkeita alakoulun luokille. Koodaustunneilla olisi myös luokan oma opettaja mukana, ja hän saisi samat opit koodauksesta, kuin lapset. Näin tässä vähitellen kokemus karttuisi, ja opettaja itsekin osaisi kertoa ohjelmoinnista lapsille 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s