Olen seuraillut 2014 vuodestä lähtien koodauksen opetuksen rantautumista peruskouluihin Suomessa. Opetussuunnitelma määrittää 2016 syksystä lähtien tasot, jotka ohjelmoinnista tulisi saavuttaa eri luokka-asteilla. Mutta selkeää materiaalia (=kirjoja, nettisivustoa) näiden tavoitteiden saavuttamiseen en vielä ole nähnyt Suomessa. Koulutusta ohjelmoinnin opetukseen on kyllä saatavissa, mutta jääkö silti liikaa koulun tai yksittäisen luokanopettajan vastuulle, että miten loppupeleissä ohjelmointia tietyssä koulussa opetetaan. Ja sehän johtaisi siihen, että oppilaiden kannalta kaikki eivät saavuta lähellekään samaa tasoa…
Maailmalta tälläinen hyvä kokonaisvaltainen materiaali tietojenkäsittelyn opettamiseen löytyy. Code.org yhteisö on tuottanut materiaalia, jonka avulla voi opettaa tietojenkäsittelyn perusteita varhaiskasvatusikäisistä lukiolaisiin asti. Materiaalin käyttäminen ei edellytä opettajalta erityistietämystä tietotekniikasta. Ohjelmointi ei ole erillinen kokonaisuus, vaan se on osa kokonaisuuttaa ComputerScience. Ja näinhän se on koodarin näkökulmastakin katsoen, että on tiedettävä perusasioita tietotekniikasta, jotta voi ymmärtää ohjelmointia!
Code.org- sivustolta löytyy sähköistä ilmaista tietoa sisältäen tuntisuunnitelmat ja oppaat opettajille. Opettaja voisi ottaa materiaalista koko lukuvuoden kestävän suunnitelman ja edetä sen mukaan. Tai koko alakoulun tai yläkoulun kestävän suunnitelman. Tieto on pääosin englannin kielistä, joten se saattaa hidastaa käyttöönottoa. Materiaalit ovat moneen kertaan oppilailla testattuja ja ne ovat myös opettajien hyväksymiä. Kehittelyssä on ollut mukana monia monia asiantuntijoita tietotekniikan saralla. Ja materiaali kehittyy jatkuvasti, koska käynnissä on Pilotteja, joilla kehitystä tehdään.